Ein Ziervogel - Tipps für Anfänger

Gezelschapsvogels kunnen geweldige gezelschapsdieren zijn. Hoewel ze klein zijn, moet het bezitten van een vogel echter niet licht worden opgevat.

Vogels kunnen, afhankelijk van de soort, meer dan 10 jaar oud worden en hebben veel zorg en aandacht nodig wanneer ze in gevangenschap leven.

Gezelschapsvogels zijn er in verschillende soorten, maten, kleuren en karakters.

Ze mogen niet zomaar aan mensen worden geschonken of voor jonge kinderen worden gekocht, omdat ze structuur en gerichte zorg nodig hebben en tegelijkertijd sterk en kwetsbaar kunnen zijn.

Ken uw gezelschapsvogel

Het belang van te weten waar uw vogel is geboren en getogen, kan niet genoeg worden benadrukt.

Hoewel vogels vaak huisdieren zijn, zijn ze niet gedomesticeerd. Daarom zullen ze altijd natuurlijke (of wilde) neigingen en gedragingen hebben.

In het wild gevangen vogels mogen nooit als huisdier worden gehouden.

Een huisdiervogel moet worden gekocht bij een gerenommeerde fokker die u de leefomstandigheden van de ouders kan laten zien en die de vogel met de hand heeft gevoerd sinds hij uit het ei is gekomen, om ervoor te zorgen dat hij bekend is met menselijke interactie en hechting.

Als alternatief kunnen vogels worden geadopteerd door lokale reddingsgroepen.

Alle met de hand grootgebrachte beschermde vogels zijn wettelijk verplicht om een ​​metalen pootband te hebben, die moet worden aangebracht voordat de vogel wordt gekocht of geadopteerd.

Levensduur van de gezelschapsvogel

Een andere factor waarmee u rekening moet houden bij het nemen van een vogel als huisdier, is de levensduur.

Gezelschapsvogels kunnen lonende metgezellen zijn, maar dit omvat het regelen van hun zorg in onvoorziene omstandigheden of zelfs als ze jou overleven.

Gezelschapsvogels mogen nooit in het wild worden vrijgelaten, omdat ze niet voor zichzelf kunnen zorgen en het slachtoffer zullen worden van honger, verwondingen en roofdieren.

De sociale structuur van de soort moet ook in overweging worden genomen, aangezien sommige gezelschapsvogels andere vogels nodig hebben, terwijl andere het beter doen als solo-huisdieren en zich nauw zullen verbinden met een mens.

Kooi en voeding van de vogel

Uitermate belangrijk voor vogels is een kooi met de juiste afmetingen en vorm voor de specifieke soort.

Bovendien zijn dagelijkse kooireinigingen, vers voedsel zoals fruit en groenten, en frequente interactie en verrijking (inclusief speelgoed, spelletjes en genegenheid) vereist naast een gereglementeerd schema.

Een vogelkooi moet speelgoed, zitstokken, reinigbare oppervlakken en toegang tot zoet water bevatten, evenals een oppervlak of gebied om regelmatig te eten.

Naast een hoofdkooi moeten vogels ook door het hele huis aangewezen plaatsen hebben om met hun mensen te kunnen communiceren. Dit geldt ook voor zitstokken in andere kamers en zelfs de douche.

Vogels moeten uit de buurt van de keuken worden gehouden om hete oppervlakken en vernevelde geuren of kaarsen te vermijden. Verbranding van teflon uit pannen met antiaanbaklaag kan ademhalingsproblemen en de dood veroorzaken.

gezelschapsvogel als huisdier - tips voor beginners - parkiet

Vogel knippen of laten vliegen?

Een belangrijke beslissing voor vogelouders is om te beslissen al dan niet hun vleugels te knippen.

Vliegende vogels kunnen een bevredigend leven leiden in volières buiten of als ze getraind zijn voor een harnas en riem. Ze kunnen ook binnen een huis of kamer vliegen. Vliegen in kleine ruimtes kan echter leiden tot levensbedreigende verwondingen, zoals gebroken vleugels of benen, of gebarsten snavels en bloedingen.

Vliegende vogels kunnen ook gemakkelijk ontsnappen of loskomen buiten, en roofdieren aantrekken, waaronder Hunde, katten of buitendieren.

Als u ervoor kiest de vleugels van uw vogel af te knippen, moet dit in eerste instantie worden uitgevoerd door een dierenarts of een professionele vogelhoeder. De vleugels van een vogel op de juiste manier afknippen is niet pijnlijk voor de vogel en moet elke 4 – 6 maanden gebeuren.

Net als andere huisdieren, hebben vogels jaarlijkse bezoeken aan de dierenarts nodig om hun gezondheid te controleren, evenals verdere tests zoals bloedonderzoek en fecale tests. Dit moet worden gedaan bij een gecertificeerde aviaire dierenarts of een dierenarts die specifiek is opgeleid in het omgaan met vogels en medicijnen.

Enkele bekende huiskamervogels

 • Grasparkiet (ook bekend als parkiet)
 • Kanarie
  • Grootte: 12 tot 18 cm
  • Aanbevelingen voor kooien: kooi met dichte tralie om rommel te voorkomen
  • Levensduur: tot 10 jaar
  • Info: dit is een hands-off huisdier. Ze zijn er in meer dan 200 rassen en talloze kleuren.
 • Valkparkiet
  • Grootte: 25 tot 30 cm
  • Aanbevelingen voor kooien: aangezien het voedselzoekers zijn, hebben ze een kooi nodig waarmee ze op de bodem of de vloer naar snacks kunnen zoeken.
  • Levensduur: tot 20 jaar
  • Info: Het zijn zeer vriendelijke papegaaien die vaak kunnen leren fluitjes of spraak na te bootsen.
 • Dwergpapegaai
  • Grootte: 15 tot 20 cm
  • Aanbevelingen voor kooien: ze leven het liefst in gebonden paren, maar kunnen solo zijn, met veel menselijke aandacht.
  • Levensduur: tot 20 jaar
  • Info: ze zijn erg actief, zoals de meeste papegaaien.
 • Vink
  • Grootte: 10 cm
  • Aanbevelingen voor kooien: ze hebben een grote kooi nodig, aangezien een typische woonsituatie in groepen van 3 – 5 is.
  • Levensduur: tot 10 jaar
  • Info: Vinken zijn doorgaans niet gek om op handen te zitten en zouden in groepen moeten leven.
 • Grote papegaaien zoals kaketoes, Amazone-papegaaien, Afrikaanse grijzen en ara’s mogen alleen worden gehouden door professionals of toegewijde enthousiastelingen, omdat ze een ongelooflijk lange levensduur hebben (30+ jaar), uren aandacht per dag nodig hebben en ernstige medische en gedragsproblemen kunnen ontwikkelen als er niet naar behoren in hun behoeften wordt voorzien. Deze vogels zijn zeer intelligent en sterk.

Het bezitten van een huisdiervogel is een ernstig te nemen project. Het is belangrijk om rekening te houden met de dagelijkse zorg, routine, voeding, gezondheid, socialisatie en levensduur van een vogel voordat u er een aanschaft.

Als het bezit van een vogel te veel is om mee om te gaan, overweeg dan om een ​​vogelkastje/voeder te kopen of lid te worden van een vogelspottende groep om te genieten van de lokale wilde vogelsoorten in uw buurt.

Een uitgebalanceerd dieet voor vogels

Een uitgebalanceerd dieet is de sleutel tot de algemene gezondheid, het immuunsysteem, de levensduur en de gewrichten van uw vogel.

Wilde vogels eten een verscheidenheid aan voedingsmiddelen, waaronder fruit, zaden, bloemen en insecten, die met de seizoenen veranderen.

Aan de andere kant hebben vogels in gevangenschap volledig andere vormen van lichaamsbeweging en calorie-inname, en hebben ze een uitgebalanceerd dieet nodig dat complete voeding omvat.

Het is belangrijk om uw vogel zo vroeg mogelijk kennis te laten maken met een verscheidenheid aan compleet voedsel, inclusief fruit en groenten.

Als u een volwassen vogel adopteert, moedig ze dan aan om hun dieet aan te passen naar vers voedsel door ze dit regelmatig -en in plaats van andere maaltijden- aan te bieden

. Vers voedsel mag slechts een paar uur per keer worden aangeboden en vervolgens worden verwijderd voordat het bederft.

Zaden worden vaak aan gezelschapsvogels gevoerd, maar ze hebben een laag voedingsgehalte en bevatten veel vet, wat betekent dat ze moeten worden vermeden of alleen als een zeldzame traktatie moeten worden gebruikt.

Vele producenten maken uitgebalanceerde diëten voor vogels, gericht op eigenaren zonder de tijd om dagelijks vers voedsel te maken.

Houd in het algemeen rekening met de inhoud van het dieet van uw huisdier en vermijd zout, vet en suikerhoudend voedsel.

Je vogel huisvesten

Het is uiterst belangrijk om de juiste plek in uw huis te vinden om uw vogel te huisvesten.

Gevaren zoals elektriciteitssnoeren, andere huisdieren en een hete kachel kunnen een gevaar vormen voor uw huisdier en het verblijf van een vogel moet op een veilige plaats worden ingericht.

Als alternatief kan een buitenvolière of vogelkamer worden overwogen als er ruimte beschikbaar is.

Vliegende vogels moeten plafondventilatoren, open toiletpotten en ongemarkeerde ramen vermijden om letsel te voorkomen.

Uw vogel moet te allen tijde onder toezicht staan ​​wanneer hij uit zijn verblijf gaat om zijn veiligheid te garanderen. Als een deur of raam naar buiten wordt geopend, moeten vliegende vogels veilig worden vastgehouden.

Je vogel moet een thuisbasis hebben waar ze ’s nachts kunnen slapen en terugkeren wanneer ze nerveus of hongerig zijn. Deze ruimte is ook een geweldige plek om geestelijke verrijking aan te moedigen, met een rotatie van speelgoed om ze geïnteresseerd te houden.

Er zijn verschillende soorten zitstokken beschikbaar voor vogelverblijven en u moet de diameter, vorm en het materiaal van de zitstokken variëren om de training en de gezondheid van de poten te bevorderen.

Vermijd zitstokken gemaakt van grove materialen die de onderkant van de poten van uw vogel kunnen irriteren of metalen die hun snavel kunnen beschadigen.

In de behuizing kunnen verschillende ondergronden worden gebruikt. Het kennen van het natuurlijke gedrag van de soort van uw vogel is waardevol om speelgoed, verrijking en huisvesting te bepalen. Sommige vogels zijn bijvoorbeeld natuurlijke versnipperaars en andere zijn grondvoederaars.

Tips voor vogelspeelgoed

Vogels, vooral papegaaien, zijn zeer intelligente dieren en hebben hulpmiddelen nodig om verveling, gedragsproblemen en zelftrauma (zoals veren plukken) te voorkomen.

Als uw vogel wordt gevlogen, kunnen ze genieten van een begeleide vlucht door het hele huis of, indien aangelegd, buiten. Als uw vogel niet wordt gevlogen, kan een buitenvolière of overdekte klimrek worden gebruikt om uw vogel buiten zijn verblijf te laten klimmen en spelen.

Huishoudartikelen, zoals papieren handdoekjes, kartonnen rollen, telefoonboeken en vloeipapier, kunnen worden gebruikt als versnipperd speelgoed.

Bedrijven verkopen ook een verscheidenheid aan speelgoed voor vogels van verschillende grootte met verschillende speelstijlen.

Vermijd altijd gecoate materialen, geverfde voorwerpen, zachte metalen, scherpe voorwerpen of kleine voorwerpen die gemakkelijk kunnen worden ingeslikt.

Uw vogel gezond en gelukkig houden

Het hebben van een gelukkige en gezonde vogel omvat voeding en entertainment thuis, evenals monitoring op tekenen van ziekte.

Vogels hebben een hoog metabolisme en eten vaak diëten met weinig vet, waardoor er gedurende de dag talloze kleine maaltijden nodig zijn.

Als u merkt dat uw huisdiervogel niet vaak of minder eet, zou dit een reden tot bezorgdheid moeten zijn.

Het monitoren van de uitwerpselen van uw vogels is ook een belangrijke parameter voor hun gezondheid. Vogelanatomie omvat een verbonden urineweg- en maagdarmkanaal. Daarom bevatten de uitwerpselen van een vogel uitwerpselen, urine en uraten (een afbraak van eiwitten die meestal wit is).

Alle drie de componenten moeten in de meeste uitwerpselen aanwezig zijn en als er componenten ontbreken, verkleurd zijn of een abnormale consistentie vertonen, moet een dierenarts worden geraadpleegd.

Andere veel voorkomende ziekteverschijnselen bij vogels zijn zware of luide ademhaling, tijd doorbrengen op de bodem van de kooi, zwakte of onbalans, braken en lethargie.

Vogelgeneeskunde vereist gespecialiseerde training en uitrusting. Om die reden kan niet elke dierenarts uw vogel evalueren, diagnosticeren en behandelen.

Het is belangrijk om een ​​dierenarts bij u in de buurt te vinden die zowel welzijn als spoedeisende zorg voor vogels kan verlenen. Net als alle gezelschapsdieren, hebben gezelschapsvogels jaarlijkse welzijnsexamens nodig bij een dierenarts.

Spoedeisende hulp moet worden gezocht als een van de bovengenoemde symptomen wordt waargenomen.

Teilen auf facebook
Facebook
Teilen auf twitter
Twitter
Teilen auf pinterest
Pinterest
Teilen auf whatsapp
WhatsApp
de_ATDeutsch (Österreich)