Rasbeschrijving: Anatolische Herdershond

Afkomst: Turkije
Groep: Molossers, Pinschers en Schnauzers
Hoogte: Reuen: 74-80 cm; teven: 71-78 cm
Gewicht: Reuen: 50-68 kg; teven: 41-59 kg
Kleur: Wit, roomkleurig tot goudgeel met een zwart masker en zwarte oren.

Omgang met kinderen

Omgang met andere honden

Omgang met andere dieren

Geschiedenis

De Anatolische Herdershond is een zeer oud ras, afkomstig uit Klein Azië. Hij wordt ook wel Karabash genoemd, hetgeen zoveel betekent als ´zwart masker´.
Deze snelle en krachtige hond werd eerder als waakhond voor de kuddes gebruikt dan als herdershond. Hij beschermde de groep tegen de aanvallen van wolven.
Hij kent verwantschap met de Midden-Europese Mastiffs.
Ook werd hij eeuwenlang als gevechtshond gebruikt tijdens de oorlogen. Zijn hardheid en onvermoeibaarheid hielpen hem hierbij.

Karakter

De Anatolische Herdershond is geen hond voor beginnelingen. Hij heeft een kalme, zelfzekere baas nodig die weet hoe hij deze hond consequent moet aanpakken, maar hem daarbij ook met liefde benadert en hem een motiverende training kan geven.
Deze hond heeft immers een heel zelfstandig en hard karakter. Hij luistert daarom niet altijd even goed. Men moet met deze hond een band van respect en vertrouwen opbouwen zodat er weinig problemen kunnen komen.
Het is een evenwichtige hond die van nature uit niet agressief is, maar zijn mannetje weet te staan als er gevaar dreigt. Hij heeft immers een sterk territoriumgevoel.
Aan de familie raakt hij erg gehecht en ook voor eigen kinderen en andere huisdieren vormt hij niet zo een probleem. Toch moet men oppassen, want deze grote hond kan de kinderen al eens per ongeluk een flinke duw geven.
Socialisatie is van uiterst belang en men moet er dan ook zo vroeg mogelijk mee beginnen.
Deze Herdershond wordt pas laat volwassen rond de leeftijd van vier jaar.

Verzorging

De Karabash heeft een stugge en dichte beharing. Er bestaan twee vachttypes, de eerste is gemiddeld en het andere is matig lang.
Regelmatig flink borstelen is voldoende. Tijdens de ruiperiode moet er wel extra aandacht aan worden geschonken.

Deel op facebook
Facebook
Deel op twitter
Twitter
Deel op pinterest
Pinterest
Deel op whatsapp
WhatsApp
nl_BENederlands (België)