Wat is gehoorzaamheid voor honden?

De definitie van gehoorzaamheid (volgens een online woordenboek) is: “Situatie dat een persoon of dier bereid is om te doen wat van hem wordt gevraagd“. Maar ook “Het zich onderwerpen aan een regel, wet, gedragscode enz.” .

Als een hond dus ongehoorzaam is, zou dit betekenen dat hij zich niet onderwerpt aan een regel en/of niet bereid is te doen wat van hem gevraagd wordt. Maar klopt dat wel?

Gehoorzaamheid is training

Wanneer iemand klaagt dat zijn hond ongehoorzaam is, vraag ik hem altijd wat hij daarmee bedoelt. Na een aantal vragen gesteld te hebben, blijkt vaak dat de hond niet getraind is in gehoorzaamheid. Hij wordt dan steevast eigenwijs genoemd.

Gehoorzaamheid is geen aangeboren eigenschap, deze moet aangeleerd worden. De hond moet dus getraind worden in gehoorzaamheid. Dit klinkt wellicht als een open deur maar toch gaat het daar nogal eens fout.

Als een hond niet komt wanneer hij geroepen wordt, dan is dat altijd – ervan uitgaande dat zijn gehoor in orde is – een kwestie van slechte training. Nooit van een koppige hond.

Als de training goed is ingezet, zou de naam van de hond een attentiewaarde moeten hebben (hij kijkt op) waarna een duidelijk commando volgt als “hier” of “kom voor” of desnoods “pindakaas”. Als de hond komt, wordt hij rijkelijk beloond voor goed gedrag.

“Ja het is een … ras he!”

De meest gehoorde en grootste misvatting is wel dat gehoorzaamheid rasgebonden is. Elke hond kan gehoorzamen. Mits de beloning groot genoeg is en altijd groter dan de beloning voor het niet-luisteren. Volg je me nog?

De mate van gehoorzaamheid valt of staat natuurlijk bij de inzet van de baas. Teckels worden als eigenwijs ervaren maar zijn dat omdat de meeste Dachshund-eigenaren niet al te veel energie steken in het trainen van de gehoorzaaamheid. En zo blijven vooroordelen bestaan. Het zijn perros die gefokt zijn zelfstandig te werken en daarom kost het meer moeite.

Herders en retrievers worden niet gehoorzaam geboren; er bestaat geen gen voor gehoorzaamheid. Het trainen van deze honden kost in de regel echter wat minder energie omdat ze van origine gefokt zijn met mensen samen te werken. Maar daarmee zijn ze niet slimmer of gehoorzamer dan welke andere hond ook.

Leervaardigheid versus gehoorzaamheid

Honden hebben wel een verschillende mate van leervaardigheid maar dit staat los van gehoorzaamheid. Leervaardigheid staat voor de hoeveelheid aan associaties die de hond nodig heeft (herhalingen) en hoeveel tijd er verstrijkt voor hij iets begrijpt.

Véase también:

Snelle leerlingen kunnen vaak minder goed onthouden en hebben meerdere herhalingen nodig (Mechelse herder en Maltezer) terwijl trage leerlingen een uitstekend langetermijngeheugen hebben (Basset en Malamute de Alaska).

Dan zijn er ook nog rassen die een verwerkingstijd nodig hebben voordat het spreekwoordelijke kwartje valt. Hieronder vallen de Bull terrier en Perro de montaña de los Pirineos die dan abusievelijk voor ‘dom’ worden versleten.

Compartir en facebook
Facebook
Compartir en twitter
Twitter
Compartir en pinterest
Pinterest
Compartir en whatsapp
WhatsApp
es_ESEspañol