Past een hond bij mij? Alles wat je jezelf moet afvragen voor je koopt.

Je wilt een hond omdat deze jouw leven veraangenaamt. Tenminste, dat hoop je en daar ga je vanuit. Het is daarom belangrijk dat je jezelf serieus afvraagt: “Past een hond bij mij?”. Kun jij hem geven wat hij nodig heeft en past zijn aanleg en karakter bij dat van jou en jouw gezin. Dit is waar je op moet letten bij het kiezen van een hond.

Leefomstandigheden en gezinssamenstelling


Het klinkt eigenlijk heel logisch en toch gebeurt het nog veel te weinig: een hond kiezen die past bij jouw leefomstandigheden en gezinssamenstelling. Hier een greep uit de tal van vragen die jij jezelf zou kunnen stellen:

  • Hoeveel vachtverzorging wil ik doen?
  • Mag mijn hond waken?
  • Heb ik kinderen jonger dan 12 jaar?
  • Hoeveel geld wil ik besteden aan mijn hond per jaar?
  • Wil ik actief bezig zijn met mijn hond?


Laten we de vragen eens nader bekijken.

Hoeveel vachtverzorging wil ik doen?


Wanneer je bij vraag 1 “weinig” invult, zal het je niet verbazen dat een hond met veel haar niet geschikt voor je is. Denk daarbij overigens niet dat een kortharige hond geen vachtverzorging nodig heeft want dat is onjuist. Echter, de meeste kortharige koirat hoeven alleen een goede borstelbeurt als ze in de rui zijn. En honden zonder haar hebben wel degelijk vachtverzorging nodig om ze te beschermen tegen zon en kou.

Veel vachtverzorging: Yorkshiren terrieri, Schapendoes
Weinig vachtverzorging: Dalmatische hond, Bullterriër

Mag mijn hond waken?


Misschien vind je het wel heel prettig als jouw hond waakt. Maar vinden jouw buren dat ook? En wat is jouw definitie van waken? Mag de hond mensen wegjagen, moet hij terughoudend zijn of mag hij een keertje aanslaan als de bel gaat en dan vervolgens vriendelijk begroeten? Hoe moet hij zich gedragen ten opzichte van de vriendjes van jouw kinderen? Kunnen die zo maar in- en uitlopen via de achterdeur?

Erg waaks: Maltezer, Rottweiler
Ei valppaana: Alaskanmalamuutti, Cavalier King Charles Spaniël

Heb ik kinderen jonger dan 12 jaar?


De leeftijdsgrens is een gemiddelde. Er zijn meisjes van 7 jaar die heel rustig en verantwoordelijk zijn en er zijn jongens van 14 jaar die heel ruw en nonchalant zijn. Maar door de bank genomen is er wel een verschil tussen kinderen jonger en ouder dan 12 jaar. Hele drukke, lompe honden zijn gewoon niet geschikt voor kleine kinderen.

Goed met kleine kinderen: Clumber spaniël, Kultainennoutaja
Minder goed van kleine kinderen: Boxer, Franse bulldog

Hoeveel geld wil ik besteden aan mijn hond per jaar?


Dit is natuurlijk een hele lastige. Je weet immers nooit of jouw hond ziek wordt en wat jou dat allemaal gaat kosten. Maar het is natuurlijk wel logisch dat een suuri koira meer kost dan een kleine. Om de eenvoudige reden dat hij gewoon meer eet. Hij heeft een brede halsband nodig, een stevige lijn en een grote mand.

Wil ik actief bezig zijn met mijn hond?


Hoe sportief ben je? En hoeveel tijd ben je bereid te besteden aan jouw hond als het om activiteiten gaat? Hoe kleiner de hond, hoe meer behoefte aan beweging (uitzonderingen daargelaten). Daar vergissen mensen zich nogal eens in. Een Jack Russell terriër heeft heel veel beweging nodig terwijl een Bullmastiffi met weinig al tevreden is.

Hoog activiteitsniveau: Bordercollie, Siberische husky
Laag activiteitsniveau: Cane Corso, Pekingees

Wat is de aanleg van de hond?


Wat in een hond in aanleg aanwezig is heeft een direct verband met zijn oorspronkelijke gebruiksdoel. Een herder zet graag beweging stil en zal achter fietsers, joggers en brommers aan gaan jagen als hij niet in deze behoefte kan voorzien bijvoorbeeld door het jagen achter een bal of een stok aan.

Een Labrador uit het water houden is een stuk moeilijker dan een Engelse bulldog het zwemmen verbieden (meestal kunnen bulldogs niet eens zwemmen). Een Bouvier is een drijver en zal dus alles wat stilstaat in beweging willen zetten. Dit kan zich uiten in het hielenbijten bij familieleden of het cirkelen om een groep tijdens de wandeling.

Teckels (jagers onder de grond) graven graag terwijl de Alaska malamute (sledehond) graag trekt. Pyreneese berghonden (kuddebewakers) jagen niet maar verjagen onder luid geblaf en Basenji’s kunnen niet eens blaffen. Beagles lopen graag met hun neus over de grond (speuren) terwijl windhonden voornamelijk speuren op zicht.

Kortom, een enorme variatie aan aanleg. En hoewel de meeste rashonden tegenwoordig hun oorspronkelijke werk niet meer doen, is de aanleg daarvoor zeker niet verdwenen. Sommige rassen passen zich beter aan dan andere als het gaat om minder activiteiten.

Past een hond bij mij?


Wanneer iedereen zichzelf deze vraag zou stellen, zouden er heel wat minder ongewenste honden zijn. Je kunt je afvragen of een hond goed bij je past als hij hele dagen alleen thuis moet zijn. Hij heeft, naast beweging, ook sociale interactie nodig. Is dan een uurtje met de buurvrouw of hondenuitlaatservice genoeg?

Wanneer je een reizend beroep hebt of veel intern vertoefd (piloot of militair) is de hond meer bij de oppas dan bij jou. Of wanneer je hem verder niet veel te bieden hebt omdat je eigenlijk een veel te druk leven hebt, dan kun je je afvragen of een hond wel bij je past.

Natuurlijk moet iedereen deze conclusie zelf trekken en zijn verantwoordelijkheid nemen. Bovendien is het gegeven “wat heb je een hond te bieden” erg subjectief. Er zijn daklozen die een hond meer kunnen bieden dan een gezin met kinderen in een villawijk!

Jaa facebook:ssä
Facebook
Jaa twitter:ssä
Twitter
Jaa pinterest:ssä
Pinterest
Jaa whatsapp:ssä
WhatsApp
fiSuomi