Rodun kuvaus: Briard

Alkuperä: Frankrijk
Ryhmä: Herdershonden
Korkeus: Reuen: 52-68 cm; teven: 56-64 cm.
Paino: ongeveer 30 kg
Väri: Zwart, grijs en vaalrood met al zijn tinten, egaal van kleur.

Lasten kanssa toimiminen

Muiden kanssa toimiminen koirat

Muiden eläinten kanssa toimiminen

Historia

De precieze oorsprong van de Briard, ook wel Chien de Berger de Brie genoemd, is niet bekend. Hij zou afstammen van de Beauceron en de Barbet. Zijn voorouders bestonden reeds in de 14de eeuw. Hij werd vooral gebruikt als herders- en waakhond, maar tijdens de oorlogen was hij ook een koerier die berichten en medicijnen ter plaatse bracht.

Tegenwoordig wordt hij nog gebruikt als politie-, lawine- of geleidehond. Toch is de Briard in onze landen maar weinig populair.

Hahmo

De Briard is met zijn apart karakter zeker geen hond voor iedereen, hij is niet geschikt voor een beginneling. Deze hond heeft een strakke opvoeding nodig die met veel geduld en afwisseling succesvol kan verlopen. Toch moet zijn baas zeker zo zelfzeker en zelfstandig zijn als de hond zelf.

Het is de bedoeling dat de hond goed begrijpt waar zijn plaats in de rangorde is, nl. onderaan.

Deze mooie hond is vriendelijk en goedmoedig maar staat afwachtend of zelfs wantrouwig ten opzichte van vreemden. Hij kan soms een onstuimig temperament hebben, maar in huis is hij meestal rustig en kalm.

De Briard houdt erg veel van zijn baasje en geeft hem liefde terug. Hij wil graag in zijn aanwezigheid zijn en houdt altijd contact met hem. In een kennel hoort hij niet thuis.

Deze hond heeft een gezin nodig om een gelukkig leventje te leiden.

Hoito

De vacht van de Briard is lang, droog en warrig. Deze moet zeker één maal per week flink uitgeborsteld en gekamd worden. Let ook op de gehoorgangen, die moeten vrij zijn van haren en vuil. Het overtollige haar aan de voetzolen mag bijgeknipt worden.

Jaa facebook:ssä
Facebook
Jaa twitter:ssä
Twitter
Jaa pinterest:ssä
Pinterest
Jaa whatsapp:ssä
WhatsApp
fiSuomi