Rottweiler: bewaker voor gevorderden

De geschiedenis van de Rottweiler gaat terug tot de 8e eeuw. Nederzetting in Zuid-Duitsland kregen de naam Rote Wil wat later Rottweil werd. Kuddes runderen – gedreven door grote, sterke cani – kwamen daarheen om verhandeld te worden.

Van drijver naar bewaker


Il Rottweiler, van oorsprong dus een drijver, had daarbij de taak de portemonnee van de eigenaar te bewaken op veilingen. Een taak die hem ook goed afging.

Met de verandering van veetransport, verdween ook de Rottweiler als drijver. Hij kreeg een andere taak namelijk die van politiehond en blindengeleidehond. Rond 1900 werd het ras officieel erkend als diensthond.

De Rottweiler is geen makkelijke hond. Hij heeft een rustige baas nodig met voldoende overwicht. Hij heeft een behoorlijke bewakingsdrift en een grote mate van zelfstandigheid. Het is beslist geen allemansvriend maar in aanwezigheid van de baas is hij vriendelijk naar vreemden.

Niet met iedereen vriendjes


De Rottweiler heeft de eigenschap mensen op eigen territorium toe te laten om dan vervolgens de uitgang te versperren: je mag er in maar er nooit meer uit. Opmerkelijk is dat reuen een erg dominante houding aan kunnen nemen, veel meer dan teven.

Zoals bij alle rassen is er een verschil in reuen en teven maar bij de Rottweiler is dit in ruime mate aanwezig. Teven zijn veel makkelijker te hanteren, toleranter naar andere honden en is alles veel gematigder.

De Rottweiler heeft een gemiddelde beweging nodig, weinig verzorging en kan goed gehoorzaam zijn. In de regel is hij redelijk tot slecht in de omgang met andere honden en matig in de omgang met kinderen. Hij waakt uitstekend en is redelijk, maar steeds minder, geschikt voor africhting.

De toekomst van de Rottweiler


De aanvankelijk hoge prikkeldrempel is met de komst van zijn populariteit voor de africhting verlaagd. Mede hierdoor heeft hij jaren geleden op de nominatie gestaan om verboden te worden.

Liefhebbers van dit ras hebben, door het stellen van zwaardere eisen ten aanzien van de fok, zijn toegenomen scherpte – die hij niet hoort te hebben – weer tot een minimum terug weten te brengen. De Rottweiler is een hond voor gevorderden.

Condividi su facebook
Facebook
Condividi su twitter
Twitter
Condividi su pinterest
Pinterest
Condividi su whatsapp
WhatsApp
it_ITItaliano