Rasbeschrijving: Briard

Afkomst: Frankrijk
Groep: Herdershonden
Hoogte: Reuen: 52-68 cm; teven: 56-64 cm.
Gewicht: ongeveer 30 kg
Kleur: Zwart, grijs en vaalrood met al zijn tinten, egaal van kleur.

Omgang met kinderen

Omgang met andere honden

Omgang met andere dieren

Geschiedenis

De precieze oorsprong van de Briard, ook wel Chien de Berger de Brie genoemd, is niet bekend. Hij zou afstammen van de Beauceron en de Barbet. Zijn voorouders bestonden reeds in de 14de eeuw. Hij werd vooral gebruikt als herders- en waakhond, maar tijdens de oorlogen was hij ook een koerier die berichten en medicijnen ter plaatse bracht.

Tegenwoordig wordt hij nog gebruikt als politie-, lawine- of geleidehond. Toch is de Briard in onze landen maar weinig populair.

Karakter

De Briard is met zijn apart karakter zeker geen hond voor iedereen, hij is niet geschikt voor een beginneling. Deze hond heeft een strakke opvoeding nodig die met veel geduld en afwisseling succesvol kan verlopen. Toch moet zijn baas zeker zo zelfzeker en zelfstandig zijn als de hond zelf.

Het is de bedoeling dat de hond goed begrijpt waar zijn plaats in de rangorde is, nl. onderaan.

Deze mooie hond is vriendelijk en goedmoedig maar staat afwachtend of zelfs wantrouwig ten opzichte van vreemden. Hij kan soms een onstuimig temperament hebben, maar in huis is hij meestal rustig en kalm.

De Briard houdt erg veel van zijn baasje en geeft hem liefde terug. Hij wil graag in zijn aanwezigheid zijn en houdt altijd contact met hem. In een kennel hoort hij niet thuis.

Deze hond heeft een gezin nodig om een gelukkig leventje te leiden.

Verzorging

De vacht van de Briard is lang, droog en warrig. Deze moet zeker één maal per week flink uitgeborsteld en gekamd worden. Let ook op de gehoorgangen, die moeten vrij zijn van haren en vuil. Het overtollige haar aan de voetzolen mag bijgeknipt worden.

Deel op facebook
Facebook
Deel op twitter
Twitter
Deel op pinterest
Pinterest
Deel op whatsapp
WhatsApp
nl_NLNederlands