Wat is de Neutrale Houding van een hond?

Neutraal wil zeggen dat het hele lichaam in ontspannen toestand is. Wat dan precies neutraal is, daar verschillen de meningen over.

Er wordt nogal eens beweerd dat de neutrale houding van een hond afhankelijk is van het ras. Honden die van nature hun staart laag dragen (windhonden) of juist hoog (terriers) hebben dus een verschillende neutrale houding. Daarom zou er eigenlijk geen algemene definitie te geven zijn van wat neutraal is.

Dit is onjuist. Een neutrale houding betekent een houding waarin de hond niet communiceert. Dit betekent dat oren recht naar beneden hangen (hangende oren) of naar de zijkant zijn gericht (tip-oren of staande oren). De staart hangt ontspannen langs het lichaam.

Honden communiceren met elkaar door de stand van oren en staart. Honden hebben geen idee wat rassen zijn, laat staan dat zij op de hoogte zijn van een rasstandaard.

Als een Jack Russell een andere hond benadert doet hij dat doorgaans met een hoge houding. Dat wij deze staarthouding ingefokt hebben doet daar niets aan af. De Jack Russell communiceert dus naar een andere hond dat hij behoorlijk zelfverzekerd is. Het is niet voor niets dat deze honden vaak problemen hebben met andere honden.

Wanneer de staart altijd recht omhoog wijst (vergelijk dit met onze opgestoken middelvinger) en soms zelfs nog extra geaccentueerd met een afwijkende kleur (denk aan de witte-staartpunt van de Beagle) dan is de boodschap duidelijk. Maar elke eigenaar van een Jack Russell of Beagle zal kunnen beamen dat de staart ook echt omlaag kan.

Deel op facebook
Facebook
Deel op twitter
Twitter
Deel op pinterest
Pinterest
Deel op whatsapp
WhatsApp
nl_NLNederlands